Hvad er en gave egentlig?

gavepakken

Kan du huske, på stående fod hvilke julegaver du fik for to år siden? Eller hvad du fik i fødselsdagsgave sidste år? For mange af os er gaver blevet til en ting der skal overstås, en pligt. Når vi skal give en gave til vores bekendte søger vi på google “gaven til…”

Screenshot 2015-05-19 15.26.19

Forslagene er som du kan se af en temmelig interessant karakter. Ham, Hende, Mor, Far. Gaven til ham er jo besværlig, for hvad giver man egentlig manden der har alt? En OPLEVELSE! Oplevelse er nydansk for en anden dyr gave, der ikke er materiel – den skal koste penge. Helst mange. Ellers er det ikke en rigtig gave.

Det er sjovt fordi der er opstået så mange motivationer for at give gaver, valentinsdag, mors dag, fars dag, påskeæg (jeg havde engang en legekammerat, der fik “påskeæg” til 1000kr som barn, det fik min søde mælkechokolade til at smage en anelse bittert), fødselsdage, indflyttergaver, dåbsgaver, konfirmationsgaver, bryllupsgaver, sølvbryllupsgaver, julegaver, adventsgaver og kalendergaver. Der er tilsyneladende ingen ende på gave-giver-galskaben, men hvor kommer det egentlig fra, det der med at give gaver?

Læs Også: Historien bag Fars Dag

Kan det virkelig passe at Jesus blev født på anden sal af Magasin du Norte? Er alt det her med at give hinanden gaver bare noget de onde forretningsfolk har fundet på for at tjene flere penge?

Du havde garanteret aldrig gættet det, men det er det ikke. Gavegivning er en ældgammel tradition. Måske er den tradition endda ældre end verdens ældste erhverv.

Gavegivning skaber sammenhængskraft

Marcel Mauss Gaven til ham

Der var engang en temmelig barsk franskmand der hed Marcel Mauss. Han rejste rundt i begyndelsen af 1900-tallet og besøgte primitive folkefærd. Iført tropehjelm, cykelstyrskæg og højtsiddende shorts, har han studeret de indfødte og trodset alt fra giftpile til malaria, for at finde ud af hvorfor mennekser giver hinanden gaver – for det gør vi.

Han fandt ud af, at man som regel giver gaver med en forventning om at få noget igen. Det princip kaldte han reciprocitet. Han fandt også ud af, at man er nødt til at gengælde en gaves omfang, ellers skaber man ubalance. Man kan give gaven igen på et hvilket som helst tidspunkt, men mens man venter på at gengælde en gave, er der et spændingsforhold der minder om det vi idag kender som “gæld”, bare uden renter. Gavens “ånd” skal videregives, sker det ikke vil alverdens ulykker ramme en – lidt ligesom hvis man ikke betaler licens eller skat.

Foragten for Gaveræset

I mine teenagedage udviklede jeg personligt en dyb foragt for hele gaveræset. Som du sikkert også har oplevet selv, blev jeg frastødt af omfanget af gaverne og den mangel på nærvær der ofte fulgte med. Det var som om gaverne købte en form for aflad eller tilladelse til fortsat at være fraværende, overfor en person man burde have tæt inde på livet.

Som Joachim tidligere har belært os, er vores attentionspan reduceret fra 12 sekunder til 8,25 sekunder på bare 13 år – det stemmer jo glimrende overens med pointen her. Istedet for at spørge mig selv “gad vide hvad jeg kunne give min far i gave der virkelig ville gøre ham glad, spørger jeg min alvidende ven, Google”.

Google ved ikke at min far er en sær snegl der kun går med røde sokker og nyder at recitere kampvognsregimentsnavne mere end noget andet. Netop derfor har min alvidende ven Google, lidt svært ved at finde den perfekte gave til ham – det samme gør sig garanteret gældende for dine nærmeste. Gaven skal jo netop vise at man sætter pris på modtagerens væsen og på en eller anden måde reflektere end vis grad af kendskab til vedkommendes personlige interesser, laster og behov.

Derfor anbefaler vi på mandigt.dk at du finder på en gave selv, fremfor at spørge vores gode ven google – når du finder gaven kunne du passende finde noget i kan lave sammen, så i rent faktisk får noget af det der svedige nærvær som alle de kloge siger vi får alt for lidt af i vores digitale tidsalder.

Frederik

by MartinAP


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/mandigt.dk/public_html/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

One thought on “Hvad er en gave egentlig?

  1. Pingback: Din smartphone smadrer dit fokus | Mandigt.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *