Historien bag fars dag

Alex Huge Nixon Cartoon

  • Illustration af Alex Hughes

Du kender det, endnu en officiel mærkedag er ved at være over os. Fars Dag rammer os d. 5. juni. På mandigt.dk betyder det selvfølgelig god gang i butikken – det er klart når man har en butik der sælger ting til mænd. Vi har haft en del held til at sælge fars dag gaver, hovedsageligt i form af sværdet og chilisauce.

Men hvorfor fejrer vi egentlig Fars Dag og hvorfor giver vi Fars Dag Gaver?

Fars dag bliver af mange opfattet som en kommerciel mærkedag. I Danmark ligger den på 5. juni, samtidig med Grundlovsdag. I virkeligheden startede fars dag med en ung kvinde i USA der ville hylde sin far. Der er lidt uenighed om hvorvidt den første fars dag løb af staben i 1909 eller 1910.

En ting er helt sikkert, ligesom så mange andre traditioner, tog det tid før det for alvor fik fat i den brede befolkning. Den unge kvinde fik støtte af det lokale YMCA, det vi kender som KFUM/KFUK i Danmark. Selvom der var støtte til Fars Dag fra nogle stærke organisationer tog det alligevel 62 år før Præsident Nixon underskrev en erklæring, der officielt gjorde Fars Dag til en helligdag i USA.

Der er en del sjove anekdoter forbundet med fars dag. I Skandinavien prøvede købmændene at flytte Fars Dag til 6 måneder efter Mors Dag, så der kunne komme lidt skub i handelen op til jul hvor gulegaver gav gang i butikken igen.

Det her var i 1949. Problemet var bare, at de danske købmænd ikke lige havde glemt at underrette pressen om deres lille projekt. Derfor gik det selvfølgelig totalt i vasken og Fars Dag blev ved med at ligge samtidig med Grundlovdag i Danmark. I resten af Skandinavien fejrer man fars dag midt i november.

Fars Dag har især vundet indpas fordi kommercielle kræfter syntes det var en fremragende ide at have flere mærkedage de kunne sælge flere gaver på. Vi har før skrevet om hvor gaven stammer fra og cementeret at mennesker altid har givet gaver til hinanden.

På Teknisk Museum kan man tage til maskindag på Fars Dag, det er en mulighed for at have ens far eller søn i hånden mens man kigger på kæmpe store maskiner og gamle motorer. Det er en glimrende mulighed for at hive den gamle under armen og opleve noget af den fede nærhed Joachim snakkede om da han fortalte os at vores attentionspan er faldet fra 12 sekunder til 8,25 på 13 år.

guldfisk-fakta-1

 

– Angie Torres – wikipedia.org

På mandigt.dk har vi pakket magasinet med fede ting vi kan skyde af som Fars Dag gaver, men vi vil altid anbefale dig at lave noget fedt med dem du har nært. Gør det på dagen, når Fars Dags rammer kan du fx stå klar med fiskegrejet eller biografbilletterne og gøre det til en dag i bruger til at være sammen. Lige nu har Avengers og Mad Max vores varmeste anbefalinger på biograffronten.

Hvis du mangler en aktivitet kan vi også varmt anbefale lerdueskydning eller en gang saunagus. Begge dele er fede fordi man får en meningsfyldt form for samvær med nogen man holder af i omgivelser der, for de fleste, er uvante.

Jeg håber det her har givet dig en indsigt i fars dag ritualet og givet noget inspiration til hvordan du kan fejre din egen fatter på en fed måde.

Hold det mandigt!

Frederik

Kilder:

http://www.farsdaggaver.dk/historienomfarsdag.html

http://www.historie-online.dk/special/farsdag/

http://www.historie-online.dk/special/farsdag/historien.htm

http://da.wikipedia.org/wiki/Fars_dag

http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-fejrer-vi-fars-dag

Fars dag på teknisk museum

http://www.tekniskmuseum.dk/

by MartinAP


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/mandigt.dk/public_html/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 thoughts on “Historien bag fars dag

  1. Pingback: Hvad er en gave egentlig? | Mandigt.dk

  2. Pingback: Din smartphone smadrer dit fokus | Mandigt.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *