Fra Mandligt til Mandigt

Storm Steensgaard

Gæsteindlæg Af Storm Steensgaard

I denne uge har vi æren af at få en gæstepost fra Storm Steensgaard. Udover at være en stærk, skægget og svært mandig, er han også stressforsker og interesserer sig særligt meget for mandens udvikling. Idag kan du læse hans tanker om forskellige former og afskygninger af mandighed og maskulinitet. Enter Storm:

Det kønsneutrale projekt har nu spillet fallit. I en grad at det gennem omtrent 40 år afskaffede køn omsider er begyndt at røre på sig. Mange steder, uafhængigt af hinanden spirer mandlige tiltag frem. De mest konstruktive holder standhaftigt fast i, at der faktisk findes noget der er mandligt og ligefrem mandigt; og at det ikke behøver at være en dårlig ting, det kan sågar være en god ting. Denne opadgående maskuline bevægelse må af mange grunde hilses velkommen og støttes.

Lad os forsøge med lidt konstruktiv begrebsafklaring. ’Mandligt’ er simpelt hankøn, hverken godt eller skidt, ’maskulint’ kan vi så bruge når der kan lægges tryk på mandlige egenskaber som alt efter anvendelse er gode eller dårlige. Hvorimod mandigt er den kultiverede og forædlede mandlighed som per definition er god og gavnlig, i overensstemmelse med et bevidstgjort ideal. Mandighed er ærefuld, ærlig, beundringsværdig.

Læs også: Rigtige mænd har skæg, eller har de?

Et simpelt eksempel kunne være stærke muskler. Det er mandligt at have forholdsvist gode anlæg for muskelstyrke. Det er maskulint at have særligt fremtrædende muskelstyrke, hvad end det skyldes gode gener eller træning. Men muskler i sig selv bliver ikke mandige, det kræver ærefuld anvendelse. Den store, stærke, veltrænede testosteronbombe af en maskulin mand kan fx ikke være mandig, hvis han derhjemme slår kone og børn. Maskulin ja, men ikke mandig. Han forbryder sig mod et æreskodeks for heroisk mandighed, som vi nok har glemt rent bevidsthedsmæssigt, men dog stadig virker fra det ubevidste dyb.

Imidlertid kan vi bruge ordet ’mandig’ i en ikke egentlig forstand, når fx en mand har et maskulint skæg eller har udført en fysisk kraftpræstation, noget modigt eller udholdende. Dermed underforstår vi vores tillid til at den maskuline bedrift er foregået eller skal foregå i et mandigt regi, med tilstrækkelig ære. Den store, stærke mand der fremviser et mandigt fuldskæg, eller dødløfter mandigt mange kilo, eller som tager modige og mandige initiativer, kan vi jo godt kalde provisorisk mandig, og også med en vis pointe. Men hvis han viser sig at lyve regelmæssigt for sine nærmeste venner, så mister han i sin mandige identitet på et tungere plan.

Læs også: Fem grunde til at give en fuck for dit testosteronniveau

Et mere kompliceret eksempel er mandens stressrespons. Det er mandligt gennem kønshormonet testosteron at have en kraftigere kamp-flugt reaktion på akutte fysiske kriser og trusler. Via det sympatiske nervesystem og øget aktivering af adrenalin og kortisol har vi stærke reaktioner, som vi rimeligvis kan kalde maskuline. Stressbelastninger er imidlertid den ultimative prøve for funktionel mandighed. Hvordan reagerer vi under pres? Kan vi skelne reelle fra indbildte trusler? Kan vi handle hensigtsmæssigt i krisesituationer, til gavn for os selv og vores omgivelser. Kan vi skrue ned for vores stressrespons og sikre os hvile og restitution? Kan vi aktivere den sunde stress der giver os stimuleret og tændt fordybelse? Kan vi tage vare på vores mentale helbred, og være herrer i eget hoved? Kan vi tøjle og forædle vores mandlighed? Kan vi fungere som mænd?

Stress er hovednøglen til det maskuline våbensystem; til den mandige identitet.

Manden er et redskab, et tveægget sværd, som kan bruges rigtigt og forkert. Mandligheden kan degenerere til skyggesider såsom svækling, kujon, løgner og tyran, men den kan gennem hårdt og målrettet arbejde kultiveres til heroisk mandighed.

Storm Stensgaard

Stress- og ledelsesrådgiver. Klassisk filolog med speciale i heroisk ledelse og tillidskultur i Homers Iliade

Forfatter til bogen Stressnavigation for Mænd: På Vinderkurs mod Identitet og Mandighed. Læs mere på www.stressnavigation.dk

by Frederik


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/mandigt.dk/public_html/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

One thought on “Fra Mandligt til Mandigt

  1. Pingback: Det er mandigt at tage ansvar! | Mandigt.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *