Din smartphone smadrer dit fokus

IMG_20150528_104620

Det gennemsnitlige fokus eller attentionspan for mennesker er… se en fugl!

Jeg må ærligt indrømme at min evne til at holde fokus er hårdt under pres. Da jeg var yngre forvandt jeg gerne ind i bøger i timevis med mindre kontakt til omverdenen end champen her. Det gør jeg slet ikke lige så let længere, jeg kan hurtigt mærke kriblen for mobilen i lommen lige så snart der kommer bare et minimalt break i min tankestrøm eller det jeg laver.

Når jeg er på nettet er det endnu værre. Jeg kan med rette klassificeres som misbruger. Det ligger helt autonomt kodet ind i mine fingre – liiiiiige at trykke CTRL+T og hoppe over på noget nyere og mere spændede. Browserens snedige algoritmer har helt styr på hvad der river i mig. Jeg behøver knap aktiv tankevirksomhed, mine mest besøgte sider er linet op lige til at klikke på. Der er altid mere. Mens jeg gubler 2 min video på youtube bliver der uploadet 600 timer. Uden at lægge mærke til det bliver man fanget i et flux hvor man konstant er på vej videre uden at være tilstede der hvor man er. Jeg sku bare lige sætte en sang på og nu ser jeg, her 40 min senere, en video med en tysker der laver hjemmebyggede armbrøster der kan skyde med macheter.

Teori : Falder vores attention span?

Noget ku tyde på jeg ikke er alene, statistisk set har jeg tabt hovedparten af jer læsere nu. Vores fokus defineret som den tid vi kan bruge på en opgave uden at blive distraheret er faldet fra 12 sekunder i 2000 til 8,25 sekunder i 2013. En guldfisk kan holde fokus i 9 sekunder – tyg lidt på den.

guldfisk-fakta-1

Det er jo egentlig lidt noget skrammel at vores fokus glipper hurtigere end der postes nye motivatonscitater på instagram. For det at være en skarp gut til at lave økser og bygge carporte eller ham der er fedest til at dunke mammutter og hive dem hjem til stammen, er pisse mandigt. Forskningen er rimelig enig efterhånden om at det koster knofedt og vedholdenhed at dygtiggøre sig indenfor noget. Intuitivt føler de fleste af os også en beundring, når vi ser folk der er virkelig gode til noget, om det så er at snitte redskaber, surfe eller snakke mange sprog. Disse ting må så sandelig siges at være under angreb, i en tid hvor det er så let at hooke sig up med en lind strøm af dopaminfix. Første synder står bag tastaturet her.

Hvorfor mister vi koncentrationen?

Så hvorfor er det egentlig det sker at vores hjerne stikker af fra vores fokus hele tiden? Meget tyder på at digitaliseringen og den udvikling vi ser i brug af flere apparater har en finger eller fem med i spillet. Går man i dybden med det, bevæger man sig hurtigt ind på et komplekst område, hvor jeg let kommer på dybt vand, men her er hvad jeg har støvet op. Byd endelig ind med mere i kommentarerne.

Vores hjerne er i høj grad plastisk, ikke tupperware, men således at den ændrer sig både fysisk og i funktion over tid. Et studie fra Microsoft med 2000 deltagere viser at dyk i fokus mest er relateret til:

  1. Volumen af medieforbrug
  2. Social mediebrug
  3. Multi-skærm adfærd
  4. Adaption aft teknologi

Dette er støttet af en undersøgelse af 685 folkeskolelærere hvor op mod ¾ oplever at underholdningsmedier (pc, mobil, playstation og sociale medier mm.) skader deres studerendes fokus.

Vær tilstede og Giv din far en farsdagsgave med samvær

Læs Også: Historien bag Fars Dag

5. juni er det farsdag hvor mange jo også giver en farsdagsgave. Det en ret god undskyldning for at hanke op i den gamle, slukke mobilen og slæbe ham med ud og lave noget fedt. Det behøves man selvfølgelig ikke at have en speciel dag for at gøre, men har du brug for en med lidt højere frekvens kan vi anbefale mandage. I mandags vendte vi følelsen af mandag på hovedet. Vi smurte nogle spareribs ind i vores lækre chilisovs, huggede noget træ med et sværd og satte ild til det under en blå himmel. Rimeligt optur mandag. Tilsæt noget pappa, krydrer med nogle gode snakke og slukkede mobiler og du har en tæskefed og mandig farsdag.

by MartinAP


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/mandigt.dk/public_html/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 thoughts on “Din smartphone smadrer dit fokus

  1. Pingback: Hvad er en gave egentlig? | Mandigt.dk

  2. Pingback: Mandeløb: Stenalderfantasier og Mudderfetischisme | Mandigt.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *