Anmeldelse af “Den er Go’ i Ørerne” af Chili Klaus

chiliklaus

Den levende legende Chili Klaus, har begået en bog om den frugt han elsker mindst ligeså højt som vi gør, her på mandigt.dk

Den handler naturligvis om chili, de søde, de syrlige, de spøjse og – selvsagt – de djævelsk stærke. Der bliver gået grundigt til værks og både dyrkning, syltning, spisning og avl gåes efter i detaljer. Chili Klaus går til teten med et pædagogisk mandsmod og en uskyldighed, der gør at de fleste kan være med.

Læs også: Chili er mandigt

Chili Klaus giver en grundig indføring i dyrkning af chili, herunder høst/bestilling af frø, position i forhold til solen, gødning og høst. Det er enormt inspirerende læsning – det er Chili Klaus skyld at der ligger frø fra både Chocolate Bhut Jolokai og almindelig rød Ghostpepper til tørring her på kontoret.

Hvis interessen er stor nok, kommer der nok også en video af en tilfældig mandigt.dk medarbejder og en anden person, der prøvesmager noget, i bedste Chili Klaus stil. Hvem ved, måske skærer vi den ligefrem ud med verdens fedeste håndlavede kniv Sværdet.

Hele vejen igennem bogen er der lækre illustrationer, både gamle plantetegninger og nyere fotos – fællesnævneren er at det er pisseflot og at kvaliteten i trykket er i top. Det er en helt igennem lækker oplevelse at blive guidet gennem chiliens verden af Chili Klaus.

Man får virkelig lyst til at gå igang med at sylte chili, lave sine egne saucer, dyrke i vindueskarmen og lave snaps der kan få svigermor op af sofaen med ild i alle tænkelige dele. Det var egentlig også sådan den sorte enke – verdens dårligste værtsgave blev til.

IMG_20150415_125135IMG_20150505_105238IMG_20150526_095743

– Vores egne chiliplanter på kontoret kommer stille og roligt frem. Det er to varianter af Ghost Pepper eller aka Bhut Jolokai.

Læs Også: Tre Grunde til at stærk chili er supermandigt

Kronjuvelen i bogen må være Chili Klaus’ forsøg på at etablere en ny skala for chiliens styrke. Denne tager udgangspunkt i vindstyrke og løber fra 1-14 med billedlige paraleller til vejrfænomener. Et lettere uroligt hav modsvarer en chili der gør en opmærksom på at man er i live, men som ikke river alle slimhinder ud gennem snot- og tårekanaler – der skal man have fat i en vindstyrke over 10. Der omkring begynder man at nærme sig det Chili Klaus kalder “øverste hylde”.

Chili fra den øverste hylde er ikke specielt godt egnet til ret meget andet end nærdødsoplevelser – hvorfor der drages paralleller til tornadoer, tyfoner, orkaner og des lige.

Bogen bliver desværre aldrig sådan rigtig alvorligt nørdet, hvilket holder den fra at score en absolut topkarakter – men et par eftermiddage med læsebriller i selskab med Chili Klaus, er bestemt anbefalelsesværdigt.

Mandigt.dk tildeler 8 ud af 10 mulige point, af hvilket format der nu måtte være passende; sabler, Eleiko-kiks, chilier, overskæg eller Skakbrikker.

Hold Det Svedende!

by Frederik


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/mandigt.dk/public_html/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

One thought on “Anmeldelse af “Den er Go’ i Ørerne” af Chili Klaus

  1. Pingback: Chili er Mandigt | Mandigt.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *