Mandeløb: Stenalderfantasier og Mudderfetischisme

Xtrem mandehørm 8 Dansk Firmaidrætsforbund

Det er blevet supermoderne at rende rundt i crossfitcentre og kaste med medicinbolde, råbe af vægtene, tæske romaskinerne og sprinte løs indtil ens lunger føles som ild.

Virkelig mange danskere har fået øjnene op for ekstrem sportsudøvelse i voksenlivet. Meget af det handler om stenalderfantasier eller blankpolerede fitnessidealer – men der er altså også alternativer. De danske mandeløb lægger sig et sted med masser af mudder, slid og brændende lunger – men hvor der også er plads til en grillpølse og en Mikkeler fadøl efter endt ræs.

Det viser sig at danske mænd bliver tungere og tungere. Vi bliver i tilgift også mere og mere deprimerede. Det er egentlig ikke så svedigt. Hvorfor går vi rundt og bliver tungere og ulykkelige?

Ja, det er der nok en hel masse svar på, men en hel del tyder på at vi kan tænke nærhed og bevægelse ind i løsningen. De der bevæger sig har også en markant mindre risiko for at få alzheimers. Der er så mange gode grunde til at vi skal bevæge os, at det virker dumstædigt at vi alligevel lader være.

 

Det varmer som regel at vide at man ikke er den der har det allerhårdest

xtrem mandehørm 7 Dansk Firmaidrætsforbund

– Foto: Dansk Firmaidrætsforbund

Da jeg var værnepligtig, var vi ofte ude at marchere og løbe lange seje ture, ofte i dansk vejr. Hvis der ikke findes dårligt vejr, har vi nok bare haft temmelig dårlig påklædning i mange af situationerne.

Nogle gange stod det ned, skoene var iskolde og gennemblødte, lårmusklerne brændte og der var den der irriterende dråbe af snot, regn og sved på næsetippen, der nægter at gå væk, men troligt kommer tilbage hver eneste gang man tørrer den af.

En af de få ting der gjorde at man kunne holde gejsten gående, var når man kiggede på de andre og så at de nok havde det mindst lige så presset. Jeg fik som regel altid et smil på læben og kunne give den lidt ekstra gas, ved tanken om at jeg nok ikke var den der var allermest presset.

Når man kom i mål og fik varmen med en kakaomælk og et brusebad, var det altid det fedeste i verden. Det er en følelse jeg glæder mig til at mærke igen efter de mandeløb jeg skal være med til i år.

Mandeløbene er af forskellig karakter, men har det til fælles at det er ekstreme udfordringer, der overkommes i selskab med en ordenlig bunke ligesindede.

 

Mandeløb kan modvirke depression og ensomhed

xtrem mandehørm 2 af Dansk Firmaidrætsforbund

– Foto af Dansk Firmaidrætsforbund

I Xtrem Mandehørm løber man om kap i hold, ruten er ca 12 kilometer lang og tager dig igennem søer, vandhuller, mudderskråninger og det der er endnu værre.

Det viser sig, at en af de ting, der kan være med til at hæve testosteronniveauet hos mænd, er at være sammen med andre mænd – især hvis man bedriver noget fysisk sammen. Det hjælper også mod ensomhed og overvægt og alt muligt andet nederen. Hvis du er i tvivl om hvorfor du bør give en fuck for dit testosteronniveau, så kig her.

 

De fleste mænd kan godt lide udfordringer. Hvem har ikke siddet og lavet væddemål om hvem der kan ramme bedst, spise mest (eller værst), løbe hurtigst eller spise den stærkeste chili? Vi ved at mænd har tendens til risikosøgende adfærd, det er blandt andet derfor at chili bliver opfattet som mandigt – det er kædet sammen med udfordringer og øget testosteronniveau at spise stærk chili.

 

I det fremragende DR program Rigtige Mænd fulgte vi fem jyske håndværkere i deres kamp mod de ekstra kilo og for at komme i form til at gennemføre ekstremløbet Xterra. Træneren Jacob Søndergaard guider mændene igennem kost og træningsprogrammer, der hurtigt giver de fem stædige og stærke jyske mænd en tydelig øget kropsglæde og selvtillid.

 

Det er ligemeget om du begynder at lave pull ups alle steder, dyrker yoga eller tager Crossfit op eller begynder at træne triathlon, løbe mudderræs eller gå til brasiliansk Jiu-Jitsu. Det at bruge din krop i selskab med andre vil med garanti bringe dig tættere på dig selv og din krop. Den slags øger ens selvtillid og giver et overskud man ikke kan læse eller spise sig til.

 

Tag udfordringen op og gør ligesom os på mandigt.dk – meld dig til et af nedenstående løb, så kan det være vi mødes med et smil og mudder i hele ansigtet!

 

Kilder:

https://www.facebook.com/events/1554133404851078/

http://loberen.dk/om-at-lobe/nyheder/2015/03/20/xtreme-mandehorm-danmarks-sjoveste-mandelob?loberen_engine=1

http://mandehorm.dk/#/

http://www.si-folkesundhed.dk/upload/kap_21_overvægt_og_fedme.pdf

https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/psyke/sygdomme/depression/depression-en-oversigt/

 

by MartinAP


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/mandigt.dk/public_html/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *