Du får alzheimers hvis du ikke bevæger dig!

Art_Shay_Kill_Shot_ChicagoSide

I dag er det kommet frem at, det at dyrke motion, surprise surprise er godt for dig! En dansk undersøgelse har vist at hyppig motionering kan forebygge, udsætte og i nogle tilfælde bremse alzheimers. I sidste uge snakkede vi om det nye internet-kropsideal farkroppen og om hvordan et kropsideal på internettet eller i en film, ikke bør være din hovedmotivation for at bevæge dig og udfolde dig fysisk med noget du synes er svedigt. Det er uanset om du er ude efter farkroppen, palæokroppen, Brad Pitt fra Fight Club-kroppen eller Hulk Hogan.

Se artiklen her.

På samme måde skal alzheimerstruslen nok heller ikke være hoveddrivkraften bag din iver for at starte til squash. Istedet skulle det nok handle mere om din iver for at finde de strammeste og korteste shorts de har at byde på i genbrugen, for så at rulle ind på banerne og give din makker kejserhøvl med en ketcher og en lille fjollet gummibold.

Art_Shay_racquetball_ChicagoSide

– Her ses legendariske Art Shay spille squash som 60+-årig. Han har ganske vist ikke alzheimers, måske netop derfor. Han har også taget det overdrevet fede billede øverst, af mange anerkendt som det bedste squashbillede nogensinde. Han er 90 år gammel og krigsveteran fra anden verdenskrig. Pænt mandig type.

Motivationen bør komme fra det simple faktum at alting i din tilværelse bliver federe af at du bruger den krop du bor i, bare en lille smule, så du holder den ved lige. Vi kan bruge rigtigt mange forskningsmillarder for at underbygge noget vi allerede ved og altid har vidst. Motion er godt for dig, dem der bevæger sig regelmæssigt lever et liv i mindre smerte og med større følelse af velvære.

Det er symptomatisk for vores moderne kultur, at ting der i virkeligheden er fede udviklende og stimulerende, bliver fremstillet som u-cool, frelste og stræberagtige.

Men hallo, det er for helvede ting der gør at vi får det godt og får lettere ved at ramme et liv i svedighed. Jeg skal ikke sidde og tage patent på diskussionen om hvad det gode er, men hvis vi i det mindste kan blive enige om at en række udbredte følgevirkninger fra et stillesiddende liv er noget lort, så lad os blackliste et par af dem så som: diskosprolaps, depression, angst, overvægt, brok, hold i nakken, hekseskud, seneskedehindebetændelse og åndedrætsbesvær med flere.

En håndfuld af mine akademikervenner sad sidste sommer i Enghaveparken (med den obligatoriske kiosk-pilsner og hjemmerullede smøg) og gjorde nar af en knægt der havde trænet sig selv op til at lave 100 pull ups. Drengen er en 17-årig maskine, der får de fleste der engang har prøvet at lave en kropshævning til at tabe ører, næse og mund. Der blev rullet tungt med en forudsigelige argumentation om at kropsdyrkelsen er for de dumme og enfoldige, der ikke forstår at udtrykke sig på noblere vis, ved fx at skrive digte, sonader eller male.

Senere har selv samme gruppe fundet et hemmeligt sted hvor de i allerhøjeste diskretion kan løfte lidt vægte og få det godt, mens de har islandske sweatre på og ryger cigaretter når de er færdige. Det kan næsten ikke være bedre. Udover at være almindeligvis glad for dem, er jeg også umanerligt glad på deres vegne.

Men hvorfor bliver denne stædige pegen-fingre af, holdt i live i vores kultur på den måde? Joachim har talt om det tidligere i diskussionen om hvorvidt rigtige mænd har skæg eller ej. Vi kan lade vores skydere med argumenter om de klogeste, og akademisk og kulturelt set vigtigste, historiske figurer, der alle hylder sund sjæl i sundt legeme paradigmet – lortet er ikke for sjov, Sokrates gik op i den slags fordi det virker. Du bliver skarpere, sjovere, gladere og bedre når du holder dig igang, de gamle grækere vidste det, nu ved du det også (stadigvæk).

Indtil alzheimers æder vores små grå op, vil vi med stor glæde fortsætte med at løfte tungt, danse grimt og cykle hurtigt her i butikken – og vi opfordrer dig på det kraftigste til også at give den gas med noget du synes er svedigt!

PS: der er ikke nogen specielt god grund til at koble squash med alzheimers, jeg havde det bare virkelig morsomt med at forestille mig en flok spændt op demente gamlinge høvle rundt på en squashbane.

Kilder:

http://www.information.dk/telegram/532945

http://www.alzheimer.dk/viden/alder-og-køn

http://chicagosidesports.com/the-shotmaker-photographer-racquetballer-chicagoan-art-shay/

by Frederik


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/mandigt.dk/public_html/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 thoughts on “Du får alzheimers hvis du ikke bevæger dig!

  1. Pingback: Fem Gode Grunde Til At Du Bør Lave Pull-Ups | Mandigt.dk

  2. Pingback: Mandig 5-kamp | Mandigt.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *